Advies

Ik doe graag adviesopdrachten. Ik schrijf een verandercommunicatieplan, ontwerp een aanpak voor een groot project of denk mee over de verbinding tussen verandering en communicatie. Dan praat ik met meerdere betrokkenen, individueel of in sessies waarbij je samen een deel van het plan ontwerpt. Ik faciliteer het gesprek en zorg voor een gedeeld en creatief resultaat.

Drie voorbeelden: een plan voor een ministerie; hoe dragen we ons programma na twee jaar over aan de staande organisatie? Een aanpak voor een hogeschool: hoe komen we erachter hoe de medewerkers in de wedstrijd zitten? Een opdracht voor de IT afdeling van een grote commerciële organisatie: hoe vertellen we onze collega’s dat we het anders gaan doen?
Advies kan de vorm hebben van een losse, korte of langer durende opdracht. Maar ook van een interim-opdracht.
Voorbeeld: ik doe op dit moment een opdracht van drie dagen per week bij een ZBO waar een belangrijk werkproces wordt gedigitaliseerd. Dit betekent anders werken, andere dienstverlening aan de klant, gevolgen voor de werkgelegenheid en een ander manier van werken voor de blijvers. Kortom: een opeenstapeling van zeer uiteenlopende verandervraagstukken onder één noemer. Ik adviseer de directeur, ben sparringpartner voor de programmamanager en werk nauw samen met de communicatieafdeling. Soms gaat het om het informeren van medewerkers, soms klanten, soms gaat het om het faciliteren van (kwalitatief goede) interactie, het opzetten van een pilot met klanten of het begeleiden van (leer)expedities.

Nog een voorbeeld adviesopdracht:
Gemeente Den Haag: ontwikkeling verhaal van de kerndienst OCW, meedenken en –werken aan de aanpak om medewerkers klaar te stomen voor een omwenteling in de manier van werken en verandering van de structuur van de organisatie.

Andere opdrachtgevers: Hogeschool Utrecht, Brandweer, Ministerie van I&W, Gemeente Amsterdam, Minsterie van VWS, Sanoma, KNAW, Deltatre.